Maandag 26 september

We varen van het haventje tussen de sluizen naar scheepswerf Gelria waar ’n broer ligt te repareren. We praten wat bij en bekijken de schade en bij ons zet ik de kop in de Owatrol daar waar ik bij kan. ’s Avonds gezamenlijk eten en nog wat bij praten en dan is de dag ook weer om.
Opzij van de Guna

Dinsdag 27 september

Na de koffie vertrekken we maar weer anders houd je de werkers maar van hun werk af en er is daar nog genoeg te doen. Dus om kwart over 11 zijn we weg en om kwart voor 1 draaien we de Maas op richting Grave waar we vandaag willen stoppen. Als we om kwart voor 2 afmeren aan de steiger van de stad zet ik eerst de rest van de kop, waar we bij de Gelria niet bij konden, in de Owatrol zodat het weer een geheel is. Het is weer een mooie zonnige dag dus we genieten zoveel mogelijk van de zon nu het nog kan. We naderen nu ook wel zo langzamerhand het einde van onze rondreis maar proberen er toch nog wat van te maken. We lopen ook nog een keer door het gezellige vesting stadje en mede door het mooie weer is het nog redelijk druk en zijn de terrasjes nog goed bezet. Je mag van 8 tot 20 uur gratis op het steiger liggen maar overnachten is niet toegestaan zodat we om 8 uur, nadat we Lola uitgelaten hebben, zo’n honderd meter vooruit varen en de palen laten zakken. We kunnen nu dan wel niet aan de wal maar morgenvroeg gaan we gewoon weer op het steiger liggen. Het is de bedoeling dat de mensen in de jachthaven gaan liggen om te overnachten maar dat is niks voor ons dus vandaar deze oplossing. Ook een mogelijkheid is om aan de overkant voor de sluis achter de remming te gaan liggen maar dat is veel omslachtiger want dan willen we ’s morgens ook weer terug naar de stad.

Woensdag 28 september

Om 8 uur wakker en eerst maar een ochtendduik om wakker te worden. Hier is het water nog schoon en niet al te koud en nu het tegen het eind loopt weet je nooit wanneer er zich nog een gelegenheid voordoet. Daarna weer 100 meter achteruit op het steiger om Lola uit te laten. Om 9 uur horen we dat de sluis boven opengaat dus als een speer naar de andere kant en samen met nog een jacht de sluis in. Als we in Lith komen staat de sluis voor ons klaar en ligt er ook al een jacht in. Wel moeten we nog even wachten voor ze ons afschutten want er moet nog een vrachtschip bij. Maar om 1 uur varen we de sluis uit en als we om goed 3 uur in Engelen zijn besluiten we om daar voor de sluis te overnachten. We lopen naar de sluis en daar vertellen ze ons hoe we bij de super kunnen komen want we hebben gebrek aan brood. Het is een mooie wandeling over de dijk en langs een golfveld en lopen langs de andere kant ervan weer terug. Heeft Lola ook d’r loopje gehad en komen onze spieren ook een beetje in beweging.

Voormalige Scheepswerf Grave

Engelen

En dan sta je zelf eens voor een open brug te wachten

Donderdag 29 september

Weer wordt er eerst gezwommen maar om 10 uur zijn we zover dat we kunnen vertrekken. Het is kwart over 11 als we onder de hefdeur van de afgedamde maas doorvaren en dan varen we om 1 uur sluis Andel alweer uit. Als we Gorkum binnen zijn varen we de Linge op naar Arkel waar we om half 3 afmeren.

Vrijdag 30 september

Weer wordt er even gezwommen want iedere keer denk ik dat dit de laatste kans is en die wil ik niet voorbij laten gaan. Dan komen we erachter dat het vandaag marktdag is in Arkel dus een rede te meer om de benen te strekken samen met onze huisgenoot. We hebben de Langebrug in Gorkum over het Stenenhoekkanaal voor 2 uur besteld dus hebben we nog even de tijd. Als we voor de brug komen moeten we nog een kwartiertje wachten want je wilt ook niet te laat komen maar dan gaat hij toch open en varen op ons gemak door het Steenhoekkanaal. Als we in Hardinxveld bij de sluis komen hebben ze ons al gezien en worden we in rap tempo door de sluis geholpen. Het is inmiddels half 4 en we willen door de sluis vastmaken maar vinden daar geen geschikte ligplaats en het is er erg onrustig vanwege de vele beroepsvaart. We besluiten verder te varen richting Dordrecht maar varen na ca 5 km door de Helsluis de Biesbosch in. We krijgen toestemming om door de sluis op de remming te overnachten dus liggen we om kwart over 4 weer heerlijk op onze lauweren te rusten. Met Lola wordt nog een stuk Biesbosch verkend alhoewel dit gedeelte verboden is voor honden maar nood breekt wet.

Zaterdag 1 oktober

Vandaag het begin van een nieuwe maand en tevens het eind van onze rondreis. Voor we vertrekken ga ik nog maar een keer te water en nu zeker wetend dat dit de laatste keer is van dit seizoen in buitenwater. Het is aflopend tij dus vertrekken we al om 9 uur om zoveel mogelijk van het tij te profiteren en dan zijn we ook bijtijds in de haven. Maar als we net voorbij het Biesboschcentrum zijn zien we een bekende liggen [op spudpalen] die we al jaren niet gezien hebben dus dat wordt een pitstop. We drinken gezamenlijk koffie en praten wat bij en bekijken elkaars boot maar om 11 uur vertrekken we toch maar om het tij niet helemaal te laten verlopen. Hij moet trouwens ook weg want hij moet zijn zoon en schoondochter met de kleine oppakken op een steiger. Als we om 1 uur bij de haven aankomen, varen er net een aantal boten [ 11 stuks ] naar binnen die een dag bij ons in de haven besteld hadden. Zodoende kunnen wij niet gelijk onze box in maar meren af op het langs steiger wat zo z’n voordelen heeft met het afhuizen. Tot nog toe is alles perfect verlopen maar als we de auto willen starten die 5 maanden heeft stil gestaan komen we tot de ontdekking dat de accu is overleden. Via de ANWB is dit echter weer snel opgelost maar het is toch een tegenvaller als je thuiskomt. Dit is dan het einde van ons verslag en voor de bootjesmensen onder ons die dit lezen nog wat totaal gegevens over draaiuren etc.

Totaal 423 draaiuren uit en thuis. 1670 liter diesel verbruikt.
Gemiddeld ca. 1 : 4

De generatorset heeft 81 uren gedraaid en heeft ca. 150 liter verbruikt.

2965 km. afgelegd. Totaal havengeld 280 €

In de Biesbosch

In het Wantij de Siegfried van Vereniging De Binnenvaart met scheepje opzij

Nieuwbouw aan het Wantij

Molen in DordrechtDordrechtBij Oceanco Alblasserdam