Zaterdag 17 september

Om half 10 verlaten we Haren-Ems na ons aangemeld te hebben bij de sluiswachter. Die volgt ons op zijn scherm tot de Nederlandse grens en geeft door aan zijn Hollandse collega’s dat we dan richting Veenkanaal gaan. Alle bruggen gaan open als we er aan komen en ook bij de sluizen hebben we geen oponthoud. Tegen 12 uur verlaten we sluis 4 en varen dan gelijk Nederland binnen. Nu hebben we een uur middagpauze want we moeten een brug door om op het Stads-Compascuum kanaal te komen en die gaat om 1 uur voor ons open. De pauze benutten we om Lola uit te laten. Als we de brug gepasseerd zijn draaien we gelijk BB uit en varen het achtste verlaat in dat op ons staat te wachten. Nu is het nog ongeveer 10 km naar Barge-Compascuum waar we de rest van het weekend willen blijven. We moeten nog door 2 sluizen en een aantal bruggen maar de sluiswachter rijd mee op z’n brommertje om de bruggen en sluizen te bedienen. Om half 4 meren we dan ook al af in Barger-Compascuum en krijg ik schijnbaar een werkaanval. We liggen aan een heel lage kade zodat ik er makkelijk bij kan om het halfrond en het staande bestek aan binnen en buitenkant te schuren zodat dat morgen gelakt kan worden.

De grens
De Veenvaart is nu 4 jaar open maar aan dit bord te zien lijkt het heel oud
8e verlaat
Met Eropees geld
En bloemetjes op de bruggen

Zondag 18 september

Het weer ziet er goed uit dus alles maar schoongemaakt zodat we kunnen gaan verven. Als dat klaar is gaan we de boot draaien en wordt de andere kant geschuurd zodat we die morgen kunnen lakken. Dat houdt dan wel in dat we hier een extra dag blijven liggen. Met verven boot keren schuren en weer schoonmaken is de dag alweer bijna om en benutten we het laatste restje om te relaxen.

Barger Compascuum
Man en Paard
Mooie ligplaats

Maandag 19 september

De dag begint bewolkt maar al spoedig komt er een zonnetje bij zodat we zonder al te veel risico aan de slag kunnen. We doen eerst de kale plekken bij gronden en daarna met de pot lak aan de gang en om 3 uur was ook de BB kant weer helemaal tip top. Het zonnetje scheen er ook genoeg van te hebben want die verdween achter een paar dikke wolken maar het is wel droog gebleven. Morgen gaan we maar weer een stukje varen want dat is toch meer ons hobby. Maar ja de gelegenheid was hier wel optimaal en daar moet je dan ook maar gebruik van maken zeker als het weer ook nog meewerkt. Voor diegene met een bootje: Je ligt hier gratis en stroom en water gaat met munten en de super is praktisch voor de deur. Er is ook geen beperkte tijd dat je hier mag liggen.

Dinsdag 20 september

Eerst wordt er vers brood gehaald bij de super maar om 10 uur zijn we klaar om te vertrekken. We hebben de brugwachter gebeld en die zorgt er voor dat we om 10 uur door de brug kunnen. We varen het Veenpark door maar er zijn nog geen bezoekers te bekennen en op de ligplaats ligt een bootje. De trapsluis en de voorliggende brug weten van onze komst dus dat gaat allemaal als een speer. Als we om 12 uur bij de Spaarsluis aankomen hebben we een uur middagpauze dus heeft Lola weer een uitje. Om 1 uur varen we de sluis in met nog een bootje dat kort na ons aankwam. Door de sluis hebben we die maar gelijk voorbij gelaten want die varen toch veel harder dan wij. Niet dat dat enig nut had voor hem want de bruggen worden op afstand bediend en ze weten wat er komt. Hij moest iedere keer wachten en wij konden gelijk door dus achteraan varen heeft zo zijn voordelen. Maar na Erica had hij geen last meer van ons want wij blijven in Erica. Het is mooi weer het is 2 uur en we zijn aan een wandeling toe en aan onze rust want we hebben vandaag alweer 14 km gevaren

Veenpark

Koppelslsuis
Veengravers in Erica