Dinsdag 13 september

Vandaag word een echte vaardag want het Küstenkanal waar we ons nu op bevinden is van sluis Oldenburg tot sluis Dörpen 65 km lang en onderweg voor ons soort eigenlijk geen ligplaats dus non stop door. We vertrekken om kwart voor 9 en als we om 12 uur op km 29,5 langs de afslag van het Elizabethfehn kanaal komen is het precies 12 weken geleden dat we daaruit gekomen zijn nl dinsdag 21 juni.. Wij varen verder richting Dörpen en de temperatuur is zodanig opgelopen dat we om 3 uur een kwartiertje pauze inlassen om even te water te gaan om af te koelen. Gelijkertijd kan Lola even aan de wal voor de nodige sanitaire stop. Ondanks dit kort oponthoud maken we toch nog om half 5 vast voor sluis Dörpen en zoeken daar verdere verkoeling.

Woensdag 14 september

Als we om 10 uur de sluis invaren, krijgen we te horen dat sluis Düthe, die we als eerste tegenkomen richting Haren-Ems, gestremd is van 8 tot 17 uur. Daar het maar 12 km is naar de sluis besluiten we voor de sluis de Ems te volgen tot aan de stuw. Dat is 7,5 km heen en natuurlijk ook weer terug. We varen tot aan de stuw waar we om ca 12 uur zijn en keren dan om en gaan halverwege op de terugweg aan de kant liggen op onze palen om wat te zwemmen, te lezen en Lola uit te laten. Het is de zoveelste tropische dag en het is hier heerlijk rustig. Om kwart voor 4 maken we ons weer op om naar de sluis te varen waar we tegen half 5 aankomen. Er liggen al twee vrachtschepen voor de sluis te wachten en de sluiswachter vindt het niet verantwoord om ons daarmee naar boven te schutten dus hebben we de tweede schutting als ze gaan beginnen. Ze beginnen met de afvaart die al om 5 uur uitvaart en zijn wij met de tweede schutting om kwart voor 6 boven waar we dan ook weer vastmaken om van de avond te genieten.

Stuw Düthe

Donderdag 15 september

Omdat we vandaag toch niet zo ver hoeven beginnen we pas om 10 uur. Dit is een beetje bezijden de waarheid want we hebben ons verslapen maar dat tussen haakjes. Sluis Hilter staat klaar voor ons als we er aankomen en dat geld ook voor de sluis in Haren-Ems naar het Haren-Rütenbrock-Kanal. Eenmaal binnen vaar je langs het scheepvaart museum waar een aantal historische schepen afgemeerd liggen. Dan passeren we nog een klapbrug en voor de volgende klapbrug bevind zich een stadsteiger waar we aan afmeren. Weer hebben we een warme dag maar nu met iets meer wind zodat het iets milder aanvoelt alhoewel de temperatuur meter weer 30 graden plus aangeeft. We hebben hier de Aldi en de Lidl voor de deur dus als we een rondje stad hebben gedaan lopen we daar ook even binnen. Morgen is marktdag dus zullen we wel hier blijven en kunnen we de laatste inkopen in Duitsland doen. Wel komt er nog iemand langs die geld van ons wil hebben omdat we op het ponton liggen maar met 0,70 ct/meter is dat wel te overzien.


Meelifter
Haren Ems

Scheepvaartmuseum

Vrijdag 16 september

Vannacht heeft het sinds lange tijd weer eens geregend maar toen we opstonden was het droog en met een beetje geluk blijft dat ook zo. Thea heeft weer broodjes gehaald en na het ontbijt zijn we met Lola een rondje gaan lopen naar de nieuwe jachthaven waar we in 2008 in gelegen hebben. Toen was die nog in bouw en was het gratis en was het een grote kale vlakte. Nu is het een drukke haven met heel veel zeer luxe huizen om de haven gebouwd. Mooi om te zien hoe alles in de loop der jaren veranderd. Als we terug aan boord zijn drinken we koffie en gaan daarna naar de markt want de havenmeester heeft gisteren verteld dat er een goede Hollandse visboer staat. Maar niet alleen daarvoor markt is altijd wel leuk om te doen. Als we op de markt komen staat er bij de visboer een rij van hier tot Tokyo dus doen we eerst de andere boodschappen zoals groente en vlees en brengen dat eerst naar boord. Als we later terugkomen is de drukte geluwd en halen we vis en eten als lunch maar een backfish [lekkerbek]. Als laatste gaan we voor de derde keer maar nu naar de Aldi om vooral de wijnvoorraad aan te vullen. Tegen drie uur zijn we zo’n beetje voorzien van alles en is er nog een waterig zonnetje gaan schijnen zodat het toch nog loont om buiten een boek te lezen. Morgen is het de bedoeling dat we hier vertrekken en dan zijn we 3 sluizen later en 15 km weer in ons eigen vaderland
ScheepvaartmuseumDe Dom van Haren Ems