Zondag 11 september

Vandaag varen we met tij naar Elsfleth. Dat zijn ongeveer 35 km zodat we ons niet al te veel hoeven te haasten. Om kwart voor 11 varen we de Bremen-Weser sluis uit en dan is het water al een uurtje aan het zakken zodat we al gelijk een gangetje krijgen. Langs de stadpromenade, waar we gisteren gelopen hebben, varen we extra langzaam zodat we de tijd hebben om Bremen vanaf het water te bekijken. Maar ook een beetje om de walmensen naar ons schip te laten kijken. Om 3 uur maken we in Elsfleth op het ponton vast waar het net lijkt of ze precies voor ons een plaatsje vrij hebben gehouden. Het is de enige plek die vrij is en we passen er precies tussen. We maken de watertank vol en sluiten de stroom aan en betalen 20 € liggeld omdat we blijven overnachten. Als je alleen aanlegt om tij te stoppen of inkopen te doen hoef je niets te betalen. Het is vandaag een iets mindere dag want het blijft de hele dag bewolkt en het is eerder benauwd dan warm.

Sluis Bremen
Vlaggenmast Bremen
BremenSchoolschip DeutschlandScheepswerf LürssenSteiger Elsfleth

Maandag 12 september

Eerst worden er broodjes gehaald en wordt Lola uitgelaten en dan vertrekken we om half 9 want we moeten weer van het tij profiteren. Opkomend water dus de 25 km naar Oldenburg zijn zo overwonnen. Het is vandaag een wolkenloze lucht en windstil en het duurt dan ook niet lang of de temperatuur bereikt de 30 graden grens en gaat er zelfs overheen. We zijn op tijd in Oldenburg want nu kunnen we nog onder de spoorbrug door die 2,8 meter aangeeft. Als het water op z’n hoogst is gaat er maar 1,9 meter onderdoor en hij draait maar beperkt. Als we bij de sluis aankomen vaart er net een schip uit zodat wij gelijk kunnen invaren. Zodoende maken we boven de sluis al om kwart over 11 vast en proberen ergens in de schaduw wat koelte te vinden. Eigenlijk is het veel te warm om de stad in te gaan maar we zijn vaker hierlangs gevaren maar nog nooit in de stad geweest dus toch maar alle moed verzameld en er op uit gegaan. We hadden er eigenlijk geen idee van maar het is een mooiere stad dan we gedacht hadden. Je hebt er een Schloss met een groot Schlosspark en een hele gracht om de stad heen met veel groen. Dus je loopt ook niet de hele tijd in de felle zon alhoewel het toch nog te warm is. Ook qua winkels is het zeer uitgebreid en natuurlijk vele terrasjes en eetgelegenheden die vooral nu al is het maandag goed bezet zijn. Maar als we om half 5 terug aan boord zijn zijn we blij dat we in de schaduw liggen zodat we op het achterdek uit kunnen puffen. Binnen is de temperatuur weer opgelopen tot 35 graden maar daar hoeven we voorlopig ook niet te zijn. Wel kunnen we in ons “zwembad†af en toe wat extra verkoeling vinden
Vertrek Elsfleth

Schloss Oldenburg
Kruittoren en oud stuk stadsmuur
Lappan KlokkentoerenIn de winkelstraat Mooie boom in park