Dinsdag 6 september

We melden ons om kwart over 9 bij de Schachtschleuse in Minden en die komt leeg voor ons naar boven. Wij zijn de enige en varen om kwart voor 10 de sluis uit waar we 13,1 meter naar beneden zijn gegaan om op de Weser te komen. Als we het voorkanaal uitgevaren zijn komen we bij km 206 op de Weser en op km 362 ligt de laatste sluis Bremen-Wesersluis. Daarna wordt het een getijde rivier. Hier gaan we een paar dagen over doen en vandaag worden nog 3 sluizen gepasseerd en wel sluis Petershagen met een verval van 6 meter, dan sluis Schlüsselberg met een verval van 4,5 meter en als laatste voor vandaag sluis Landsbergen met een verval van 5,5 meter. Het is dan ook al weer kwart over 4 als we in Nienburg op km 268 vastmaken op de gemeente kade. We gaan gelijk de wal op mede ook Lola uit laten maar ook om deze mooie oude stad met z’n vele vakwerkhuizen te gaan bekijken. De info is nog open dus nog wat folders gehaald en komen we erachter dat er morgen weekmarkt is. De mooiste markt van Europa staat er in de folder maar dat zullen we maar met een korreltje zout nemen. We nemen gelijk de gelegenheid te baat om de inwendige mens te versterken zodat we aan boord gelijk in de ruststand kunnen. Vanaf de brug zien we dat er nog een vrachtschip afgemeerd is dus maar goed dat we helemaal vooraan/achteraan zijn gaan liggen.

Sluis Minden
Nienburg

Kleine Nienburgerin en SpargelbrunnenDe 4 HeemskinderenLigplaats NienburgRoeiers met trommelaar

Woensdag 7 september

Nadat we de markt bezocht hebben en de nodige verse spullen hebben ingeslagen gaan we weer terug naar boord en maken ons op om te vertrekken. De mooiste markt van Europa is wel wat overdreven maar er worden wel hoofdzakelijk verse streekproducten verkocht en alleen levensmiddelen en bloemen/planten. Zaterdags is er ook markt en misschien dat er dan meer kramen zijn met bv ook kleding. Het is 12 uur als we los zijn en komen we eerst sluis Drakenstein tegen met een verval van 6,5 meter eer we om 3 uur in Hoya op km 299 weer vastmaken. Thea heeft hier familie maar die zijn momenteel in Tirol op vakantie dus die krijgen we niet te zien. Maar dat is geen reden om gelijk verder te varen dus blijven we vandaag hier.Schloss Hoya
Hoya
Ligplaats Hoya

Donderdag 8 september

Nadat Lola d’r loopje heeft gehad en Thea nog even over de markt is gelopen, vandaag marktdag in Hoya, vertrekken we om kwart voor 10. Vandaag staat Verden aan de Aller op het program. Maar voor we daar zijn passeren we eerst nog sluis Döverden met een verval van 4,6 meter. Hier hebben ze naast de oude sluis die maar 85 meter lang is een nieuwe gebouwd van 135 meter lengte. Wij vinden het hier maar een komisch geheel want alle Wesersluizen hiervoor en hierna zijn 225 meter lang en dan in het midden ineens een van 85 meter. Weliswaar is de Schachtsluis in Minden ook maar 85 meter maar daar zijn ze aan een nieuwe bezig. Om half 1 draaien we bij km326,5 de Aller op en dan is het nog 5 km naar Verden. Eerst komen we de jachthaven tegen maar die varen we voorbij want we willen aan de stad liggen. Daar aangekomen zien we dat er op het ponton al een bootje ligt maar die heeft hem gelukkig ver naar voren gelegd zodat er achter hem nog zo’n 4 meter steiger over is. We gaan rond en kunnen zo van achter op het ponton zodat we er af kunnen lopen en voor laten we de paal zakken zodat het geheel stabiel ligt. Weer hebben we een dag met veel zon en temperatuur van rond de 30 graden dus gaan we eerst een wandeling maken langs de Aller en daarna door het stadje terug. Als we om ca 4 uur terug zijn genieten we op het achterdek van het mooie weer met een versnapering en een boek.
Verden