Dinsdag 30 augustus

Om 8 uur vertrekken we en varen verder naar Brandenburg. Daar zien we een mogelijkheid om de watertank te vullen dus daar maken we maar gebruik van. Thea gaat ondertussen broodjes halen en ik laat Lola uit want dat was nog niet gedaan. Om kwart over 9 was de tank weer vol en zijn we weer een stukje verder gevaren waar een aanlegsteiger is van de ReWe super dus daar aangelegd om de voorraad weer aan te vullen. Om half 11 was alles achter de rug en vanaf nu is het echt het begin van de terugweg. We varen exact hetzelfde als gistermiddag alleen varen we nu niet rechtsaf het Silo kanaal in maar linksaf de Plauer See op en via de Wandsee het Elbe-Havel-Kanal in bij km 379. Na 2 km passeren we om 1 uur sluis Wusterwitz op km 377 gelijk met 2 beroepsschepen. Dit is grootscheeps vaarwater maar bij km 368 is er een mogelijkheid voor kleine sportboten met geringe diepgang om gebruik te maken van het Rossdorfer Altkanal. Dat is een uitdaging voor ons dus nemen we die afslag waardoor je na knap 7 km weer terug op het Elbe-Havel-Kanal uitkomt. De hoogte geven ze aan met 3,3 meter en de waterdiepte met 1,3 meter en de max. snelheid is 5 km/uur dus zou moeten kunnen. Het begin is erg smal met heel veel waterplanten en die 5 km is ook niet overdreven wil je niet alles in de schroef draaien. Het is 2 uur als we er aan gaan beginnen en onderweg komen we nog twee bootjes tegen. Het is kwart over 3 als we er bij Genthin km 364 weer uitvaren. De teller staat dan op 2000 km die we vanaf Rotterdam gevaren hebben volgens de GPS. Van de vorige keer weten we nog dat er op km 355 een damwandkade is van zo’n 20 meter en dat wordt ons einddoel voor vandaag als het vrij is. Maar het geluk is met de domme dus kunnen we om kwart over 4 vastmaken en gaan we nog wat van het mooie weer genieten. Niet zo warm meer als voorheen maar met 27 graden is dat toch ruim voldoende

Rossdorfer Altkanal

Woensdag 31 augustus

Alweer de laatste dag van de maand, wat gaat de tijd toch snel. Om half 10 vertrekken we en na 10 km komen we sluis Zerben tegen waar we gelijk met een duweenheid mee kunnen zodat we om 11 uur de sluis al verlaten. Ze zijn een tweede sluis aan het bouwen zodat het boven de sluis een wirwar van pontons en bakken en allerlei ander bouwmateriaal bezig is met oeverversteviging, damwand slaan, stenenstorten en zo van alles wat daarbij komt kijken. Om half 1 zijn we in Burg en daar maken we even vast om een bakker te zoeken en tevens Lola uit te laten. Om kwart over 1 gaan we weer verder met brood en hond en om 2 uur bereiken we sluis Hohenwarthe en daar moeten we wachten op een passagiersschip dat onderweg is. Om half 3 is het zover en kunnen we invaren en gaan we 19 meter omhoog. Als we dan kwart voor 3 uitvaren, bevinden we ons op het Mittelland kanaal bij km 325. Nu is het nog een paar km naar de Kanalbrücke over de Elbe die op zich ook nog ruim 900 meter lang is. Daar voorbij op km 320 is de afslag naar Schiffshebewerk Rothensee waar voor sportboten een ligplaats is dus daar maken we maar vast om 20 over 3. Thea gaat nog even terug naar de kanalbrücke om foto’s te maken en ik ga met Lola het oude Schiffshebewerk bekijken en de ernaast gelegen nieuwe sluis van 190 meter schutlengte met uitzichttoren. Natuurlijk wordt er ook weer gezwommen want ook vandaag is de temperatuur net boven de 30 graden

Sluis HohenwartheKanalbrugDe ElbeKanalbrug onderkant
Mooi avondzonnetje